Bidragssatser på boliglån
Når du køber bolig (hus, lejlighed eller sommerhus) som privatperson, skal de fleste have det finansieret gennem et realkreditinstitut. Når lånet skal afdrages, består ydelsen af afdrag, renter og bidrag. Hvis du optager et lån med afdragsfrihed, består ydelsen naturligvis kun af renter og bidrag i den afdragsfrie periode, hvorefter du begynder at betale afdrag også. Den afdragsfrie periode er som regel 10 år.
Forstå bidragssatsen
En bidragssats er et gebyr, alle danskere med et realkreditlån skal betale til deres realkreditinstitut. Bidragssatsen kan betragtes som den pris eller det gebyr, realkreditinstituttet tager hos boligejeren for deres realkreditlån. En bidragssats er altså den løbende omkostning, du som låntager betaler til dit realkreditselskab for at have et realkreditlån.
Bidraget dækker realkreditselskabets udgifter, herunder driftsomkostninger, tab på udlån, udgifter til at leve op til myndighedskrav samt opbygning af reserver til sikkerhed for lånene.
Det enkelte realkreditinstitut fastsætter selv størrelsen på bidragssatsen for de forskellige lån. Det kan blandt andet have betydning, om lånet er med eller uden afdrag. Derudover ses der også på, om lånet har en fast eller variabel rente.
Sammenlign bidragssatser før du låner
Fordi realkreditinstitutter selv fastsætter deres bidragssatser, bør du altid undersøge markedet, før du lægger dig fast på et bestemt realkreditinstitut.
Det kan være svært at finde ud af, hvor du kan få den laveste bidragssats, så vi anbefaler altid at rådføre dig med en ekspert, før du optager lån. Hos Demetra tilbyder vi uvildig finansiel rådgivning, så du kan træffe dine beslutninger på et oplyst grundlag – og opnå de bedste bidragssatser. Vi hjælper dig med en sammenligning af bidragssatser og de øvrige aspekter, når du skal finansiere bolig, så kontakt os i dag for en uforpligtende snak.
Bidragsændringer – flere skal vælge fastforrentede lån
I de senere år er der sket ændringer i reglerne for kreditforeninger. Dette er gjort fra myndighedernes side i et forsøg på at skabe større stabilitet i Danmark – især efter finanskrisen. Formålet er at få flere til at vælge fastforrentede lån med afdrag, så antallet af afdragsfrie lån med variabel rente og kort løbetid minimeres. Derfor er der blevet lavet bidragsændringer, der motiverer flere til at vælge fastforrentede lån med bidrag.
Kort sagt: bidragssatsen er højere på lån med kort, variabel rente og afdragsfrihed end på lån med afdrag og fast rente gennem hele lånets løbetid.
Hvad er bidragssats?
Bidragssatsen er den omkostning, du betaler for at have et realkreditlån.
Det er størrelsen af belåningsværdien hos kreditforeningen, der bestemmer bidragssatsen. Jo mindre et kreditforeningslån du skal have, des mindre er bidragssatsen. Sagt på en anden måde: bidragssatsen beregnes efter, hvor stor en andel af boligens værdi, der er belånt.
Kan man nedbringe sin bidragssats?
Du kan nedbringe din bidragssats enten via en mindre belåning i kreditforeningen eller via afdrag på dit lån i kreditforeningen. Derudover kan du også vælge et fastforrentet lån med afdrag, der i de fleste tilfælde har den laveste bidragssats.
Det kan meget sjældent betale sig at flytte dit realkreditlån for at nedbringe bidragssatsen. Det er ganske enkelt ikke økonomisk attraktivt på grund af de omkostninger, der er forbundet med flytningen. Hvis du skal omlægge lånet af andre grunde, kan du dog med fordel undersøge markedet for at finde det billigste realkreditinstitut.
Er bidragssatser fradragsberettiget?
Bidrag på realkreditlån er fradragsberettiget. Det betyder, at du kan trække dine udgifter til bidragssatser fra i skat. Du skal huske at indtaste dette i din forskudsopgørelse, så du får fradraget løbende.